KONTAKT
Gå tilbage

Kokkens hjørne: “Alt om ramsløg”

Må man gerne prale med egen avl? JA! Vi har højbede, drivhus og 36 tønder skov at sanke i. Og når det ikke er nok ved vores kok Michael hvor de gode sankesteder findes 😉

På Næsseslottet høster vi kartofler og urter i egen køkkenhave, trækker rabarber og sanker grønt i skovbunden. Et hemmeligt sted oppe i Næsseskoven har kokken sin egen “ramsløgsmark”. Mere lokalt bliver det ikke. Som gæst på slottet deler vi gerne vores tips og tricks og viser dig vores køkkenhaven og drivhus.

Tip! Pluk ekstra krydderurter og ramsløg. Frys dem ned så du året rundt kan lave lækre dressinger og pestoer. Eller som smagsforstærker i retter året rundt. Ramsløg spreder sig som ukrudt og er en fin bunddække.

Ramsløg er en skøn, hvidløgsduftende forårsbebuder, som titter op når frosten slipper jorden. Omkring marts måned. Så er den plukkeklar til mange retter i køkkenet. Michael laver en udsøgt ramsløgpesto. Du kan bruge den ligesom persille eller basilikum i traditionel pesto. Vend den i din friskkogte pasta. Eller dine nykogte kartofler. Som spread i din sandwich. Eller når dine hvidløgsbrød skal spices op. På din laks inden den grilles. Som dip eller pynt.

Uanset hvad bør alle have et glas ramsløgpesto på lager, da man lynhurtigt kan forvandle årstidens gode råvarer til et guddommeligt måltid. Præcis som Michael gør på Næsseslottet. Haps de lækre opskrifter med ramsløg her:

Michaels Ramsløgpesto fra Næsseskoven  – pestoen til det hele

  • 3 håndfulde ramsløgblade eller 300 gram
  • 200 gram pinjekerner 
  • 1 citron
  • Salt og peber
  • 2 del god olivenolie
  • 200 gram parmesan

Sådan gør du:

Rist pinjekerner gyldne. Tag din blender frem. Blend ramsløg med citron fra start (så undgår du, at at pestoen bliver brun/misfarvet) Tilsæt herefter de ristede pinjekerner, parmesan og smag til med salt og peber. Voila. Nu har du den lækreste pesto til alt.

Magisk grøn tryllestøv af ramsløgsblade

Du skal bruge 1 kilo ramsløgsblade – vaskede og skyllede.

Læg dem i et lag på flere riste natten over (12 timer) ved 60 grader

De skal være helt knastørre

Optimalt kører du bladene i en kaffemølle for at få det fineste støv. Du kan også presse dem igennem en fintmasket si eller bruge en minihakker.

Du har nu det fineste ”støv”. Gem det i en strådåse og drys det magiske grønne tryllestøv over dine retter.

Ramsløgsolie – det grønne flydende guld

½ liter smagsneutral olie – fx rapsolie

1 kilo ramsløgsblade

Olien og bladene blendes så fin som muligt. Si olien igennem et viskestykke- (som sier urenheder fra)

Hvis man vil have den olien ekstra klar og flot så hæld olien i en sprøjtepose og hæng i 2-3 dage. Nu skiller vand og urenheder fra oliefasen. Sæt en poseklemme på hvor olien skiller og klip. Den rene klare olie kan nu påfyldes flaske eller glas. Olien opbevares køligt og mørkt.

Kokkens tip til sankning i skovbunden

Det kan være svært at se forskel på ramsløg og liljekonval. I skoven vil ramsløg som regel findes som et grønt ensartet bunddække på store områder. Dine ramsløg dufter af hvidløg, og er du i tvivl, kan du nulre bladet, og så skal dine fingre gerne dufte af den særlige hvidløgsduft, der er i ramsløgets blade.

Det er vigtigt, at du er helt sikker, når du sanker i skoven. Hvis du er i tvivl, om du har fat i den rigtige sort, kan vi naturligvis ikke anbefale, at man giver sig i kast med sankningens kunst. Heldigvis fungerer opskrifen også, til ramsløg du har købt.