KONTAKT
Gå tilbage

Kokkens hjørne: Ramsløgspesto til foråret

Næsseslottets krydderurtehave er fyldt med spændende smagsoplevelser.

Må man gene prale med sin køkkenhave? JA! Det gør vi i hvert fald! På Næsseslottet høster vi kartofler og urter i egen køkkenhave, trækker rabarber og sanker grønt i skovbunden. Mere lokalt bliver det ikke.

Forårssolen skinner over Næsseslottet, og de første urter skyder op. Jeg er gået udenfor for at møde vores kok Michael, som har været oppe i Næsseskoven og finde ramsløg og nu er i gang med at plante nye krydderurter i højbedet. 

For at få kørekort til slotskomfuret skal man være en stjernekok.

Michael er Næsseslottets kreative kok, som du finder både bag komfuret, men også hos gæsterne og i skoven….

Ramsløg er en skøn, hvidløgsduftende forårsbebuder, som netop nu titter op af jorden og er plukkeklar til mange retter i køkkenet. Michael laver en udsøgt ramsløgpesto, som kan bruges præcis som traditionel pesto med basilikum. Vend den i din friskkogte pasta. Eller dine nykogte kartofler. Som spread i din sandwich. Eller når dine hvidløgsbrød skal spices op. På din laks inden den grilles. Som dip eller pynt.

Uanset hvad bør alle have et glas ramsløgpesto på lager, da man lynhurtigt kan forvandle årstidens gode råvarer til et guddommeligt måltid. Præcis som Michael gør på Næsseslottet. Haps den lækre opskrift på ramsløgpesto her:

Michaels Ramsløgpesto fra Næsseskoven  – pestoen til det hele

  • 3 håndfulde ramsløgblade eller 300 gram
  • 200 gram pinjekerner
  • 1 citron
  • Salt og peber
  • 2 del god olivenolie
  • 200 gram parmesan

Sådan gør du:

Rist pinjekerner gyldne. Tag din blender frem. Blend ramsløg med citron fra start (så undgår du, at at pestoen bliver brun/misfarvet) Tilsæt herefter de ristede pinjekerner, parmesan og smag til med salt og peber. Voila. Nu har du den lækreste pesto til alt.

Kokkens tip til sankning i skovbunden

Det kan være svært at se forskel på ramsløg og liljekonval. I skoven vil ramsløg som regel findes som et grønt ensartet bunddække på store områder. Dine ramsløg dufter af hvidløg, og er du i tvivl, kan du nulre bladet, og så skal dine fingre gerne dufte af den særlige hvidløgsduft, der er i ramsløgets blade.

Det er vigtigt, at du er helt sikker, når du sanker i skoven. Hvis du er i tvivl, om du har fat i den rigtige sort, kan vi naturligvis ikke anbefale, at man giver sig i kast med sankningens kunst. Heldigvis fungerer opskrifen også, til ramsløg du har købt.

Næsseslottet – April 2021