Næsseslottes kok er gået i det søde hjørne for at lave fastelavnsboller. Brug kokkens geniale tips og gå på opdagelse i køkkenskabe og forrådskammer og undgå madspild. Måske har du rester fra julen, som kan bruges; marcipan, nougat eller vanilje. Eller spiritussjatter fra nytår som tilsættes den lækre creme og tryller dine boller om til “voksenboller”.
Lad os først gå igang med en grunddej til gammeldags fastelavnsboller samt en klassisk vaniljecreme og remonce:
· Dejen
· 100 g smør
· 1,50 dl mælk
· 25 g gær
· 1 tsk vaniljesukker
· 50 g sukker
· 2 æg
· 70 g fuldkornshvedemel
· 1 tsk stødt kardemomme
· 0,50 tsk salt
· 320 g hvedemel
Fremgangsmåde
Smelt smør i en gryde ved lav varme.
Rør gæren ud i en skål med mælk, tag gryden med den smeltede smør af varmen og rør smør, vaniljesukker, sukker og æg i mælken.
Rør fuldkornshvedemel, kardemomme og salt sammen og rør det i skålen med de våde ingredienser.
Sigt hvedemel i dejen og ælt dejen godt – gerne i en røremaskine – i 5-10 minutter. Dejen skal være smidig og blød, den sætter sig, når den hæver. Der skal ikke ekstra mel i.
Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 45 minutter.
· Vaniljecreme
· 3 æggeblomme
· 60 g sukker
· 15 g majsstivelse
· 0,50 vaniljestang
· 2,50 dl mælk
· 60 g mandler, smuttede og finthakkede
· 30 g pistaciekerner uden salt, finthakkede
Vaniljecreme Pisk æggeblomme, sukker, majsstivelse og vaniljekorn godt sammen i gryde og pisk mælk i lidt efter lidt, mens cremen langsomt varmes op til kogepunktet.
Tag gryden af varmen, når vaniljecremen er tyk og lækker og vend pistaciekerner og mandler i cremen. Sæt cremen på køl og lad den køle helt af.
· Remonce
· 70 g sukker
· 70 g marcipan
· 70 g smør, blødt og stuetempereret
· 1 tsk kanel
· 1 æg, sammenpisket til pensling
Remonce Ælt sukker og marcipan sammen og rør derefter smør og kanel i.
Sådan “pakker” du fastelavnsbollerne inden bagning
Læg 1 spsk. remonce og 1 spsk. vaniljecreme på midten af hver firkant og fold hjørnerne af dejen ind over fyldet til en lille pakke. Klem dejen godt sammen i samlingerne, så der ikke er nogen steder, hvor fyldet kan løbe ud.
TIP – med denne bagefaste creme undgår du at cremen flyder ud under bagning
Sæt fastelavnsbollerne på en bagepladen med bagepapir med samlingen nedad. Lad fastelavnsbollerne hæve igen under et rent viskestykke på køkkenbordet i minimum 1 time, eller til de er hævet til næsten dobbelt størrelse.
Pensl forsigtigt med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 18 minutter. Lad fastelavnsbollerne køle lidt af på en rist.
Pynt og fyld:
Du kan tilsætte den kolde kagecreme følgende:
“Voksenbolle” – Et skvæt Bailey, cognac eller rom
Du kan tilsætte den lune kagecreme følgende: (cremen afkøles herefter som beskrevet i ovenstående)
Kaffebolle – lidt stærk kaffe
Citronbolle – lidt saft og revet citronskal
Appelsinbolle – lidt saft og revet appelsinskal
Nougatbolle – lidt nougat som røres op i cremen
Lakridsbolle – lidt lakridspulver
Pynt med klassisk hvid glasur eller glasur med cacao hvis du vil have en smuk chokoladefarvet topping.
Skal chokoladeglasuren være det rene luksus så lav en chokoladeganache.
Tip: Mix & match fyld og glasur/topping. Fx gul appelsinglasur til appelsinbollen. Kaffeglasur til kaffebollen etc Du kan også lade børnene komme med i køkkenet og give den gas med frugtfarve og lave pink, rød, blå eller gul glasur. Ønsker du endnu mere pyntede boller kan du lade frysetørret hindbær, glimmer i regnbuens farve, guldstøv eller krymmel drysse ned over bollerne inden servering.
Nulla porttitor accumsan tincidunt. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Sed porttitor lectus nibh. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Proin eget tortor risus. Proin eget tortor risus. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.
Donec rutrum congue leo eget malesuada. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus.
Nyheder og events på Næsseslottet
Spar 25%
– hvis du afholder dit møde på Næsseslottet inden 31. marts 2020. Fra kr. 588 per mødedeltager.