KONTAKT
Gå tilbage

Kokkens hjørne – fastelavnsboller

Kokkens hjørne – fastelavnsboller

Næsseslottes kok er gået i det søde hjørne for at lave fastelavnsboller. Brug kokkens geniale tips og gå på opdagelse i køkkenskabe og forrådskammer og undgå madspild. Måske har du rester fra julen, som kan bruges; marcipan, nougat eller vanilje. Eller spiritussjatter fra nytår som tilsættes den lækre creme og tryller dine boller om til “voksenboller”.

Lad os først gå igang med en grunddej til gammeldags fastelavnsboller samt en klassisk vaniljecreme og remonce:

·  Dejen

·  100 g smør

·  1,50 dl mælk

·  25 g gær

·  1 tsk vaniljesukker

·  50 g sukker

·  2 æg

·  70 g fuldkornshvedemel

·  1 tsk stødt kardemomme

·  0,50 tsk salt

·  320 g hvedemel

Fremgangsmåde

Smelt smør i en gryde ved lav varme.

Rør gæren ud i en skål med mælk, tag gryden med den smeltede smør af varmen og rør smør, vaniljesukker, sukker og æg i mælken.

Rør fuldkornshvedemel, kardemomme og salt sammen og rør det i skålen med de våde ingredienser.

Sigt hvedemel i dejen og ælt dejen godt – gerne i en røremaskine – i 5-10 minutter. Dejen skal være smidig og blød, den sætter sig, når den hæver. Der skal ikke ekstra mel i.

Lad dejen hæve i en skål med et rent viskestykke over i 45 minutter.

·  Vaniljecreme

·  3 æggeblomme

·  60 g sukker

·  15 g majsstivelse

·  0,50 vaniljestang

·  2,50 dl mælk

·  60 g mandler, smuttede og finthakkede

·  30 g pistaciekerner uden salt, finthakkede

Vaniljecreme
Pisk æggeblomme, sukker, majsstivelse og vaniljekorn godt sammen i gryde og pisk mælk i lidt efter lidt, mens cremen langsomt varmes op til kogepunktet.

Tag gryden af varmen, når vaniljecremen er tyk og lækker og vend pistaciekerner og mandler i cremen. Sæt cremen på køl og lad den køle helt af.

·  Remonce

·  70 g sukker

·  70 g marcipan

·  70 g smør, blødt og stuetempereret

·  1 tsk kanel

·  1 æg, sammenpisket til pensling

Remonce
Ælt sukker og marcipan sammen og rør derefter smør og kanel i.

Sådan “pakker” du fastelavnsbollerne inden bagning

Læg 1 spsk. remonce og 1 spsk. vaniljecreme på midten af hver firkant og fold hjørnerne af dejen ind over fyldet til en lille pakke. Klem dejen godt sammen i samlingerne, så der ikke er nogen steder, hvor fyldet kan løbe ud.

TIP – med denne bagefaste creme undgår du at cremen flyder ud under bagning

Sæt fastelavnsbollerne på en bagepladen med bagepapir med samlingen nedad. Lad fastelavnsbollerne hæve igen under et rent viskestykke på køkkenbordet i minimum 1 time, eller til de er hævet til næsten dobbelt størrelse.

Pensl forsigtigt med et sammenpisket æg og bag i en forvarmet ovn ved 175 grader varmluft i cirka 18 minutter. Lad fastelavnsbollerne køle lidt af på en rist.

Pynt og fyld:

Du kan tilsætte den kolde kagecreme følgende:

“Voksenbolle” – Et skvæt Bailey, cognac eller rom

Du kan tilsætte den lune kagecreme følgende: (cremen afkøles herefter som beskrevet i ovenstående)

Kaffebolle – lidt stærk kaffe

Citronbolle – lidt saft og revet citronskal

Appelsinbolle – lidt saft og revet appelsinskal

Nougatbolle – lidt nougat som røres op i cremen

Lakridsbolle – lidt lakridspulver

Pynt med klassisk hvid glasur eller glasur med cacao hvis du vil have en smuk chokoladefarvet topping.

Skal chokoladeglasuren være det rene luksus så lav en chokoladeganache.

Tip: Mix & match fyld og glasur/topping. Fx gul appelsinglasur til appelsinbollen. Kaffeglasur til kaffebollen etc Du kan også lade børnene komme med i køkkenet og give den gas med frugtfarve og lave pink, rød, blå eller gul glasur. Ønsker du endnu mere pyntede boller kan du lade frysetørret hindbær, glimmer i regnbuens farve, guldstøv eller krymmel drysse ned over bollerne inden servering.

Slottets køkken “Spisekammeret” ønsker dig velbekomme.