Det er sæson for svampe og kokkens cremede risotto med svampe og parmesan er en italiensk klassiker som smager fantastisk. De ristede svampe og friskrevet parmesan tilfører retten masser af umami. Risotto kræver få ingredienser. Til gengæld har kvaliteten af råvarerne stor betydning.
Dette kendetegner Spisekammeret på Næsseslottet; det er et sæsonbaseret køkken med fokus på de bedste råvarer og kærligheden til mad. Alt er hjemmelavet fra bunden.
Vælg dine råvarer med omhu
Sørg for at købe gode risottoris og tjek kogetid og vandmængde på pakken. Jeg anbefaler at gå i Irma hvor du kan få økologiske Arborio ris fra Il Fornaio.
Her kan du også finde en sublim parmesanost af høj kvalitet og vintertrøffel. Du må endelig ikke bruge ”parmesan-granulat”
Brug en god fond. Smagen af din fond/boullion har afgørende betydning for den samlede smagsoplevelse, da risene koges deri.
Vælg dine svampe
Retten kan laves med alle type svampe. Du kan også blande forskellige slags. Gå en tur i Torvehallerne og lad dig inspirere af udvalget. Du kan bruge alt fra brune markchampignon, Karl Johan, kantareller, shiitake, portobello, østershatte, tragtkantareller mv. Er du garvet svampe entusiast kan du gå på svampejagt i skoven. Men husk at der også findes mange giftige svampe – spis derfor aldrig svampe du ikke kender 100% Kokken på Næsseslottet har styr på ”svampekataloget” og sanker i Rude skov. Han vil dog ikke afsløre sit svampested men anbefaler du selv tager op og undersøger skovbunden og finder ”guldet”.
Opskrift på Næsseslottets risotto med svampe og parmesan til 4 personer
500 gram svampe (renset for jord og sand. Børst dem og brug helst ikke vand)
2 meget finthakkede skalotteløg
1 fed hvidløg
400 gram Arborio ris
1 dl tør hvidvin – og lidt mere til at drikke mens retten simrer og naturligvis til at nyde til retten.
1 liter hjemmelavet hønsefond (google en god opskrift og lav den selv – alternativt køb en god boullion. Brug IKKE boullionterninger) (brug grøntsagsboullion hvis du er vegetar)
50-100 gram friskrevet parmesan
Trøffel
1 håndfuld persille
Smør og olivenolie til stegning
Salt og peber
Start med at svitse skalotteløg og hvidløg i en god stor ”risottogryde”. Når der er ”klare”, tilsættes risene. Sauter videre i nogle minutter. Kom hvidvin i og lad den koge ind i risene. Tilsæt den varme hønsefond en øse af gangen. Rør i risene undervejs, mens du langsomt koger risene og tilsætter mere og mere fond. Nyd et glas hvidvin mens du fortsætter med at røre i ca 15-18 minutter eller indtil risene er møre. Tjek kogetiden på pakken. Risene må ikke bliver udkogte. Vend 50 gram friskrevet parmesanost i.
Rist svampene på en tør pande som er rygende varm. Tip: steg ikke for mange af gangen. Steg dem i 1-2 minutter uden at røre. Når svampene ”giver lyd fra sig” tilsættes en rigtig god klat smør og 1 spsk olivenolie samt friskhakket persille.
Vend risotto og svampe sammen. Men gem nogle svampe til topping.
Anret risottoen i en dyb tallerken og top med svampe, mere parmesanost og friskhakket persille. Riv evt trøffel over hvis du vil gøre retten extravagant og endnu mere smagfuld.
Velbekomme fra Spisekammeret og Næsseslottets kok Michael
Nulla porttitor accumsan tincidunt. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Sed porttitor lectus nibh. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Proin eget tortor risus. Proin eget tortor risus. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.
Donec rutrum congue leo eget malesuada. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus.
Nyheder og events på Næsseslottet
Spar 25%
– hvis du afholder dit møde på Næsseslottet inden 31. marts 2020. Fra kr. 588 per mødedeltager.