KONTAKT
Gå tilbage

Kokkens hjørne: Septembersuppe

I takt med at skoven skifter ham til en dragt i flammende farver, skifter råvaresæsonen i Spisekammeret på Næsseslottet.

De små friske retter som køler på en varm sensommerdag bliver langsomt erstattet med mad, der luner og mætter godt. Er der noget bedre end en rygende varm og velsmagende suppe, som er ren næring for krop og sjæl, når efteråret blæser over Danmark? Næppe!

Michaels køkken i Spisekammeret er et sæsonbetonet køkken. Gæsterne har fået deres sidste kolde gazpacho on fleek eller iskolde agurke-suppe-shot. Nu er det tid til at tømme grøntsagsskuffen for råvarer i september.

Vi er gået i Spisekammeret for at tale om suppe med vores kok, Michael. På Næsseslottet værdsætter vi nemlig sund og grøn mad og undgår madspild. Suppe er en nærende, sjælevarmende og nem måde at spise masse af grønt. Udover at være budgetvenlig er det også en skøn måde at få børnene til at spise en masse grøntsager. 

Suppe er en fundamental tilberedning, hvor råvarer, der er karakteristiske for de enkelte landes madkulturer, anvendes, fx borscht, minestrone, clam chowder  og pot-au-feu. I løbet af 1800-tallet blev det almindeligt at servere klar, kraftig suppe (consommé eller bouillon) i kopper som optakt til middagen; blandt de fineste var skildpaddesuppe og svaleredesuppe. Suppen gav udtryk for kokkens formåen og viste hans gastronomiske talent.

Som kok i Spisekammeret eksperimenterer Michael på ugebasis med sine forskellige typer suppe, som kan variere i det uendelige med friske krydderurter, krydderier, toppings og tilbehør.

Michaels Septembersuppe


1 stk grøn Hokkaido / alm hokkaido

3 løg

50 gram timian

2 hvidløg

1 liter vand

3 dl fløde

salt + peber

Det er super nemt at gå til: smid alle ingredienserne i en gryde, kog dem op, blend dem, og smag til.

Som prikken over i’et kommer du grøn krydderurteolie på suppen og topper med ristede græskarkerner. Olien kan du køre i cirkler så det lægger sig som et flot mønster.

Michaels grønne krydderurteolie

En krydderurteolie er en genistreg og burde være fast ingrediens i ethvert køkken. Den er fyldt med smag og kan tilsættes i uendelig mange retter og måltider. Med sin smukke grønne farve og base på olie kan den pynte og pifte enhver ret op. Opbevar olien i en flaske der nemt kan dosere olien (psst lav en stor portion og forær en flaske olie som gave) Et par stænk over en gul græskarsuppe og drysset med lidt ristede græskarkerner fuldender måltidet.

Sådan laver du krydderurteolie


1 bundt persille

1 fed hvidløg

Lidt flagesalt

3-4 dl solsikkeolie eller olivenolie

Kør alle ingredienserne i en blender. Bum! Og hæld på flaske. Husk, at olien skal være tynd og fin. Det er ikke en pesto, men en smagfuld pynteolie.

Knasende topping

Rist dine græskarkerner i kokosolie til de er sprøde

Næsseslottets egen kok, Michael, står klar til at kreere store og små gourmetretter