KONTAKT
Gå tilbage

Kokkens Hjørne: Næsseslottets sommersalat

Ingen sommer uden salater. Til grillmaden, til picnickurven, som forret, som frokost eller som hovedmåltid. Anrettet i store smukke fade eller portionsanrettet.

Næsseslottets bud på sommerens bedste salat er en superfoodsalat med masser af power: Lavet på de friskeste råvarer og fuld af de mættende proteiner og gode fedtstoffer. 

Næsseslottets superfoodsalat kræver en del ingredienser og en del forberedelse. Til gengæld kan du servere en salat, som får alle smagsløg og celler i kroppen til at juble! Salaten er bygget op på fire byggesten; grøntsager, proteinkilder, fedtstoffer og topping.

 

Ingredienser

 

100 gram tørrede borlottibønner

100 gram røde linser

½ spidskål

1 håndfuld ca 50 gram friske spinatblade

2 stk hjertesalat

4 gulerødder

50 gram af hver – solsikkekerner, græskarkerner, sesam og birkes

1 agurk

500 gram hvide asparges

4 avokadoer

 

Sådan gør du

Vi har valgt de lækre borlottibønner, som bliver dejlig cremede og lækre, men stadig har bid. Sæt dem i blød i en skål natten over i køleskabet. Bønnerne koges 20-30 min i letsaltet vand. Smag en bønne efter 20 min – de er færdige, når de er al dente. Det vil sige, når de er møre, men har bid. Skyl dem og afkøl dem.

De røde linser skylles og koges i 5-10 minutter i letsaltet vand. Skyl dem og afkøl dem.

Spidskål hakkes i strimler i mundrette størrelser.

Guleroden skrælles og rives groft.

Rist dine solsikkekerner, græskarkerner, birkes og sesamfrø. Du kan tørriste eller bruge en klat kokosfedt/olie.

Knæk enderne af dine asparges og blancher dem i letsaltet vand et par minutter. Skær dem i mundrette bidder og afkøl.

Dine rensede radiser deles i kvarte. Husk at pil enderne af.

Agurken skæres i mundrette størrelser.

Inden servering vendes det hele nænsomt sammen. I dit køkken finder du din største skål eller dybeste fad. Vend det hele i en skøn vinaigrettedressing eller server med en gomadressing (eller hop tilbage til Kokkens Hjørne fra april måned og find opskriften på ramsløgspesto)

 

Mere protein til salaten

Hvis din salat skal udgøre et helt måltid, kan du toppe salaten med et æg, et stykke dampet fisk eller et stykke stegt kylling.

 

Vinaigrettedressing

 

½ dl god æbleeddike

2 spsk god honning

1 spsk sennep

2 del god koldpresset olie

½ tsk flagesalt

God friskkværnet peber

1 citron (saften herfra)

Start med at blande det sure og søde – det vil sige æbleeddike, honning og sennep. Pisk det sammen så blandingen emulgerer. Bind det sammen med et drys flagesalt. Kør nu olien i så dressingen bliver dejlig cremet og lækker. Smag til med citron, salt og peber.

Gomadressing

 

Ønsker du, salaten får en mere eksotisk smag så tilsæt denne asiatisk-inspirerede dressing.

Den skønne gomadressing kan forvandle selv en gulerod til en guddommelig snack. Gomadressingen indeholder alle smagskomponenter – surt, salt, sødt, bittert og umami – og derfor fremhæver den smagen i alt, hvad du putter den på.

500 gram sesamfrø

1-1½ dl soya

2-3 spsk riseddike

1 stort fed hvidløg (blancher/skold hvidløget, så den skarpe smag fjernes)

½-1 rød chili

3 spsk ahornsirup

1 lime eller ½ citron – saften herfra

2 spsk sesamolie

1 koldpresset neutral olie

Vand

Salt

Rist sesamfrøene på panden indtil de begynder at snakke og hoppe på panden. Tag blenderen frem og blend de ristede sesamfrø med soya, olie, riseddike, hvidløg, chili, ahornsirup og citron til konsistensen er tyk og cremet. Hæld nu koldt vand i i en tynd stråle til konsistensen er som en cremet dressing.

Opbevar på køl.