Vores kok Michael er i fuld gang med julens forberedelser. I køkkenet hænger der køresedler, huskesedler, indkøbslister og lapper med små remindere, tips, ideer og opskrifter. Det syder og simrer og julemusikken spiller i takt med Michael. Der skal fremstilles alt fra sprød and, knasende småkager og hjemmelavet rejesalat til fløjsblød risengrød. Der er mange gryder i kog, når julen står for døren.
Michael er skarp som en nysleben kokkekniv på alle de nyeste madtendenser. Han kan sagtens finde på at fusionere særlige ingredienser, som overrasker gæsterne på smag og opfindsomhed. Men julemaden er tilberedt med respekt og kærlighed for de gamle og klassiske opskrifter. “Så det ikke stikker helt af i lakridspulver, guldstøv og bundsenbrænder”
Generelt rammer Michael bare plet hver gang! Om det er hønsesalat lavet fra bunden eller den brune sovs så er det bullseye. Kokkens julemad serveret i de smukt pyntede stuer er en helt unik oplevelse for vores gæster.
Michaels egen opskrift på brunkager
Michael har hentet inspiration til Næsseslottets brunkager anno 2020 i bedstemors gemmer. En opskrift, der går tilbage til oldemors tid. Da Michael bagte de første plader brunkager forleden var det som at træde ind i Peters jul. Juletræet var båret ind og var ved at blive pyntet af slotsfruen. Gløggen var sat over. Det duftede af de nybagte brunkager, den krydrede gløgg, appelsiner med nelliker og frisk gran. I vintermørket strålede de mange stearinlys i vinduerne og roen sænkede sig med den blide julemusik.
Da jeg var i køkkenet for at smage de nybagte brunkager, så jeg opskriften hænge på væggen. Michael er ikke blot rundhåndet med smagsprøver. Han har også givet mig lov til at dele sin opskrift med jer.
Michael fortæller:
“Opskriften har været i min familie siden min oldemor videregav opskriften til min bedstemor. Vi har altid brugt denne opskrift på brunkager, så længe jeg kan huske. Selvom vi en sjælden gang har prøvet andre opskrifter, har de aldrig kunnet måle sig med denne familieopskrift, som er blevet brugt i generationer. Forhåbentlig vil den fortsætte med at glæde i mange generationer fremover”
Oldemors brunkage opskrift:
500g mel
125g smør
125g margarine
125g mørk sirup
250g brun farin
1 tsk stødt nellike
1 tsk stødt kardemomme
1,5 tsk stødt kanel
15g hakket kandiseret citronskal
100g grofthakkede mandler
40g hakket pomeransskal
10g potaske
Sådan gør du:
Smør og margarine smeltes, hvorefter nelliker, kardemomme og kanel tilsættes og lunes, så smagen fra krydderierne frigives. I mellemtiden vejes brun farin, mørk sirup, mandler, citronskal og pomeransskal og kommes i en røreskål. Den lune masse med smør, margarine og krydderier røres i sukkermassen. Mel og potaske blandes, tilsættes og det hele røres til en ensartet masse. Så rulles brunkagedejen til pølser som pakkes ind i bagepapir og fryses. Nu kan brunkagedejen nemt skæres i tynde skiver, som bages ved 180 grader i omkring 10-15 afhængig af ovnen. Pas endelig på at brunkagerne ikke får for meget, da de så vil smage brændte og bitre.
Velbekomme!
Glædelig jul fra kokken på Næsseslottet
Vilkår
Nulla porttitor accumsan tincidunt. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Sed porttitor lectus nibh. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Proin eget tortor risus. Proin eget tortor risus. Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed, convallis at tellus. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Curabitur arcu erat, accumsan id imperdiet et, porttitor at sem.
Donec rutrum congue leo eget malesuada. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; Donec velit neque, auctor sit amet aliquam vel, ullamcorper sit amet ligula. Donec sollicitudin molestie malesuada. Curabitur aliquet quam id dui posuere blandit. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec, egestas non nisi. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Nulla porttitor accumsan tincidunt. Cras ultricies ligula sed magna dictum porta. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus.
Nyheder og events på Næsseslottet
Spar 25%
– hvis du afholder dit møde på Næsseslottet inden 31. marts 2020. Fra kr. 588 per mødedeltager.