KONTAKT
Gå tilbage

Kokkens hjørne – Gløgg

Kokkens bedste opskrift på gløgg

Når vi nærmere os den søde juletid går jeg i gang med at forberede til gløgg og hjemmebagte brunkager. Slottet dufter lifligt af de varme krydderier når gløggen simrer og brunkagerne bages. Med en god gløgg ekstrakt på lager er det nemt at servere et glas hjemmelavet gløgg for gæsterne på ingen tid. Brunkagerne kan opbevares længe. Så længe du opbevarer småkagerne i en lufttæt beholder, kan de holde sig friske og sprøde i flere måneder. Om du vælger en fin og julet småkagedåse eller glasbeholder er lige meget, så længe den holder tæt.

Mit første tip til dig er at anvende en god vin til din færdige gløgg. Den må ikke være for ”sur”. Jeg foreslår en Valbec. Mit andet tip omhandler rosiner. Posen med indtørrede ”gamle” rosiner fra bagerste hylde kan sagtens bruges. De tørre rosiner koges op i vand til de bliver dejligt bløde. Læg dem herefter i mørk rom i et par uger. Overskydende romrosiner kan gemmes og bruges til topping på en vaniljeparfait eller en æbledessert. Det smager himmelsk. Mit tredje tip omhandler alkohol. Vent med at tilsætte alkohol til din ekstrakt. Så har du mulighed for at servere en alkoholfri gløgg (alkoholfri gløgg ekstrakt tilsat alkoholfri rødvin)

Velbekomme og god jul

Næsseslottets kok Michael

Gløgg ekstrakt

Giver ca 1.5 liter ekstrakt som kan holde sig op til 1 år på køl

-3 vaniljestænger

-400 gram brun farin

-20 hele nelliker

-4 kanelstænger

-10 kardemommekapsler, frøene derfra

-10 peberkorn

-1 tsk allehånde

-5 stjerneanis

-1 stang ingefær ca 4 cm i tynde strimler

-3 dl friskpresset appelsinjuice

-1 øko citron skåret i skiver med skal

-Vent med at tilsætte alkohol

Fremgangsmåde

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland vaniljekorn og brun farin. Kom det i en gryde med den tomme vaniljestang, nelliker, kanelstænger, kardemommefrø, peberkorn, allehånde, stjerne anis, ingefær og appelsinjuice.

Rør det godt sammen og varm langsomt op til kogepunktet til sukkeret er smeltet. Lad det koge i ca 5 minutter og tag af blusset. Tilsæt citron i skiver.

Hæld nu ekstrakten inklusiv krydderier og appelsin og citronskiver i store skoldede patentglas med låg og lad det trække i et køligt rum i 1-3 uger. Smag til undervejs. Tag evt citronskiverne op hvis den udvikler sig for bittert. Du kan skrue op og ned for krydderier og sødme, til du lige får den smag du synes hjemmelavet gløgg skal have.

Efter 1-3 uger

Si gløgg essensen i en fintmasket sigte. Og dernæst igennem et rent klæde. Gløgg ekstrakten skal være helt klar. Kasser fyld og krydderier.

Opbevar din ekstrakt i en ren skoldet flaske.

Servering

Tilsæt rødvin i forholdet 1:4. Tilsæt alkohol. Jeg foreslår ½ dl mørk rom og ½ dl mørk/rød portvin. Tilsæt rosiner og mandelsplitter og server gløggen i tykke glas. Varm op til 75 grader og server med brunkager.